Ulike fluemønster

Fluebinding basicKunsten med fluebinding har etterhvert blitt veldig utbredt som hobby, men det finnes selvfølgelig noen som holder på med dette på et profesjonelt nivå. Når et slikt produkt er ferdig blir det kalt for fiskeflue mens når man snakker om fiske ved bruk av fiskefluer som agn kalles det for fluefiske.

Slike fiskefluer er jo laget for at de skal ligne på et insekt og deretter tiltrekke til seg ulike fisker. For de ulike fiskene går selvfølgelig etter ulike insekter og det er nettopp derfor det finnes såpass mange ulike fiskefluer man kan velge mellom. Det finnes derimot noen typer fiskefluer som ikke ligner på noen insekter men er fortsatt like effektive til fisking.

Når man lager disse fiskefluene er det mange ulike materialer som blir benyttet, både naturlige og kinstige. Blant annet kan man bruke fuglefjær, pels eller syntetiske materialer som blir bindt sammen til et ferdig produkt.

De berømte fluene

Det finnes et uendelig antall ulike mønster man kan bruke når det kommer til fluebinding, det er rett og slett altfor mange til at hver og en av dem kan forklares i detalj. I tillegg er det ikke uvanlig at fluebindere eller fluefiskere etterhvert skaper sine helt egne, med andre ord dukker det stadig vekk opp nye mønster.

fluebinding march brownDet finnes derimot et par fluemønster som blir sett på som de berømte fluene. En av disse er March Brown våtflue som bruker til ørretfiske. Denne har røtter helt tilbake til 1600- tallet og er en av de eldste fluene man vet om, det har et fluemønster som har høy bruksverdi gjennom hele sesongen og kan brukes både i lyset og i mørket. March Brown finnes i tillegg til dette i varianter som Silver, Gold, Bumble, Muddler og enda noen flere.

En annen berømt fluemønster er tubefluen Green Highlander som blir brukt til laksefiske, for mange er dette selve ikonet for alle fiskefluer. Fluen inneholder en skarp grønn farge men er satt sammen med en god del sort som er den dominerende farger. Den passer aller best som dagflue i klare elv, men kan fungere utrolig bra når det er overskyet eller tyngre vær.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAThunder and Lightning fluen er også et populært alternativ til laksefiske, dette er virkelig en klassiker og er fast inventar for mange fluefiskere. Faktisk har den vært tilstede i fluefiske i over 150 år! Vingen på fluen blir ofte laget av brun ekornhale da det beveger seg godt i vannet, dette kan selvfølgelig varieres etter smak og behag, bare man sørger for at den ikke mister sitt særpreg. Som navnet sier er dette en flue som er perfekt til uvær, i tillegg til mørke dager, kveld og på natten.

Konstant under utvikling

Som nevnt allerede dukker det stadig vekk opp nye mønster og nye typer fiskefluer, til og med helt nye måter man kan binde fluene på. Faktisk er det mulig med et abonnement på fluemønster for de som ønsker det, dette tilbys av nettstedet The Weekly Fly. Her vil man få se profesjonelle videoer som viser detaljene tydelig fra flere vinkler og det kommer hele 52 nye mønster hvert eneste år.