Saltvann vs. Ferskvann

Innlandsfiske betyr at man fisker stort sett i elver eller innsjøer som ikke inneholder saltvann. Det er en av de mer allsidige måtene å fiske på, med mange forskjellige arter av fisk å gå etter, som alle krever sin spesielle metode for å komme på kroken.

Om lag 40 prosent av all fisk er ferskvannsarter. Vanlige ferskvannsfiskearter i Norge er ørret, laks, abbor og gjedde. Fisking i ferskvann kan gjøres på mange måter – fra land eller båt, fra en bro eller en brygge, i innsjøer og dammer og elver og bekker. Det finnes en rekke ferskvannsfisketeknikker, i tillegg til eget utstyr som agn og sluker, avhengig av hvilken type fisk du er ute etter.

Hvor reiser man for å fiske i ferskvann?

Det finnes fisk stort sett i alle større tjern og innsjøer, bekker og elver. Hva er forskjellen? Vann er vann, og fisk er fisk, ikke sant? Men, det er nok kanskje litt mer komplisert enn som så, for hver type ferskvannsfiske presenterer sitt eget sett med utfordringer, enten det er i stille vann som innsjøer og dammer, eller vann i bevegelse, som i elver og bekker. Hvert miljø har sitt eget økosystem og struktur. Som med alle typer fiske, å bli kjent med tilholdsstedet for fisken, og hvordan de oppfører seg i det, vil hjelpe deg med å huke dem. Ferskvannsfiske handler mye om å vite om fiskenes biologi, når de er sultne og når det er mest aktive på døgnet. Fiskene er også ute og beiter som alle andre dyr på land og de liker å spise til faste tidspunkt. Det å fiske i en innsjø når sola steiker midt på dagen kan dessverre være helt nytteløst. Da kan kanskje dupp være tingen, slik at du kan slappe av ved vannkanten med en bok eller et spill før fisken biter. Et av de mest populære spillene for tiden er Jack and the Beanstalk, og hva er bedre enn å vinne jackpotten fra mobilen hvis ikke fisken biter?

Saltvannsfiske

Det er kanskje ikke like utfordrende å fiske i saltvann som i ferskvann, men det er like spennende. Sjansen for å få fisk er dessuten mye større.sea

Saltvannsfiske er kanskje best fra båt, da du nesten er garantert å få fisk. Om det er makrell, torsk eller sei, spiller ingen rolle, men kanskje har du bestemt deg for en art og da bør også agnet tilpasses deretter. Besøker du tropiske steder, som for eksempel Florida, er også saltvannsfiske en sport i seg selv. Her vil man jo helst få store fisker på kroken, som en ekte sverdfisk som kommer til å gi deg god motstand før du kan trekke fisken opp av vannet.

Hva er best?

Er man lidenskapelig opptatt av fiske som en sport så er nok ferskvannsfiske det beste, men er man opptatt av å få mest mulig fisk og action på fisketuren er nok en tur ut på havet å foretrekke. Uansett hvilke metode man foretrekker handler det om lidenskap for fisk, enten som mat på tallerkenen eller å føle en seier når det napper i kroken.