Hvor kan man lære om fluebinding i Norge?

fluebinding diverseFluebinding er noe mennesker har gjort i lang, lang tid – likevel er det fortsatt mange som ikke helt vet hva det hele går ut på eller hvordan det gjøres. Som alt annet går populariteten opp og ned fra år til år men det er alltid noen som står fast ved det enten det er jobben deres eller bare en hobby.

Det med fluebinding er virkelig noe som kan kalles for en kunstform, det at man skal lage slike kunstige fluer som brukes til agn er noe utenom det vanlige. Når det fleste snakker eller tenker på fisking vil man først og fremst tenke på levende kryp, insekter eller lignende som agn. Men det er altså fullt mulig å bruke helt andre ting som kan lage helt selv om man vil. Fluebinding har blitt ganske utbredt som en hobby, men det utøves selvfølgelig av profesjonelle fluebindere i tillegg.

Ulike måter man kan lære seg om fluebinding

fluebinding bilderDet er nok mange som har en interesse for fluebinding, kanskje man har lest om det et sted, sett på et program eller dokumentar om det eller kjenner noen som har det som en hobby. Kanskje man likevel ikke er helt sikker på hvor man faktisk kan lære seg om dette selv. Heldigvis er det utrolig mange måter man kan lære seg denne kunsten på, enten gjennom en venn, et kurs, en bok eller en guide på nettet. Det finnes mange muligheter der ute.

En av mulighetene er gjennom Fiskeklubbens fluebindehefte som har blitt gjort tilgjengelig på nettet. Det er ikke lenge siden denne kun var tilgjengelig i trykket versjon, noe som selvfølgelig fungerte utrolig bra for blant annet ulike foreninger som holdt kurs. Men det var i lang tid en stor etterspørsel etter dette samme heftet på nett. I det heftet går man gjennom de vanligste og de grunnleggende teknikkene og ulike metoder i fluebinding. Man starter med andre ord på et nybegynnernivå og som med det meste annet krever det litt trening for at man skal klare de vanskeligere teknikkene etterhvert.

Privatpersoner og foreninger lærer bort

Bortsett fra at man kan gå på et kurs med mange andre eller kjøpe seg en bok om fluebinding og deretter bare prøve seg frem sakte men sikkert kan man i stedet gå til en erfaren fluebinder som vil lære bort denne kunsten.

En av de som vil dette er britiske David Cammiss, har startet allerede med fluebinding når han kun var 11 år, han var kun under opplæring i ett år og deretter trente han videre på det han lærte selv. Nå har det gått 60 år og han er like engasjert i fluefiske som før, i tillegg vil han gjerne introdusere flere for denne kunsten.

fluebinding Fjellrøya kvinnegruppeKvinnegruppa i Fjellrøya i Femund har en egen fiskerforening, og de inviterer gjerne over til fluebindekurs. Sammen med dem har de fått med seg instruktører som Marit Kronen og Torill Kolbu. Sistnevnte er godt kjent for sine fluefisker og er den eneste kvinnen som har fått Norgesmestertittelen i fluefiske.