Haifiske

Når man reiser på ferie glemmer man ofte fiskestanga hjemme, men det er ingen grunn til ikke å fiske når du er på ferie. Hva sier du til å fiske etter hai i Florida?

Det er ikke bare i Florida du kan fiske etter hai, men mange nordmenn besøker USAs eneste tropiske stat hver sommer og kanskje drømmer man da om å være med ut i båt for å fiske hai. For haifiske kan nesten sammenlignes med å hoppe i fallskjerm, her må du virkelig vite hva du gjør og ta forhåndsregler, og planlegge utflukten godt. For å være med på haifiske i Florida må du melde deg på hos noen som innehar en saltvannsfiskelisens, for dette er en actionfylt aktivitet som i verste fall kan være ganske så farlig. Du skal tross alt ut i kamp mot havets farligste predator.

Jakter på de samme stedene

I Florida tar det ikke lang tid å finne hai og har du meldt deg på en utflukt sammen med noen som holder på med haifikse året rundt, vet de derfor hvor du enkelt kan få en hai på kroken. Haiene finnes faktisk over alt og kanskje på steder du helst ikke ville vite at de fantes. Haiene sirkulerer ofte i kanaler, hvor det finnes gress i bukter og havner, og til og med kanskje akkurat der du badet i går. Haier jakter etter maten sin ofte på de samme stedene, hvor de vet at det er god tilgang mat, samtidig som de har rask tilgang på dypt vann.haj

Blodig agn

Agnet du bruker for å fiske etter hai er ikke pent, men det er et faktum at blodig og fet agn er det beste alternativet for å tiltrekke seg hai, som har en utrolig god luktesans. Gode alternativer for å lokke til seg større haier inkluderer biter av makrell, barracuda eller store mengder med menhaden, som minner oss nordmenn litt om sild. Levende reker kan også gjøre utslaget. Hvis du er på fisketur i Florida vil du som regel være ute i båt. For å fremskynde prosessen ved å tiltrekke haier, lager man et luktespor, som gjerne er blod som slippes i vannet sammen med annet blodig agn, som henger ut fra båten. For at dette skal være effektivt må agnet være ferskt, gjerne nyklipt småsild delt i to.

Kunstig agn

Er man ikke så glad i blod, så kan man også bruke vanlige sluker som vi er vant med her hjemme også, men utfordringen er å tiltrekke haienes oppmerksomhet med kunstig agn som er luktfri. Skal du handle sluker bør du spørre i butikken hva haiene reagerer på og gjerne får du faktisk at svaret er mønstrete fluer. Agnet må alltid være i bevegelse hvis de er luktfrie og faktisk kan denne fisketeknikken minne litt om laksefisking. Haier har veldig dårlig syn, så slukene må ha skarpe farger.

Når du har fått hai på kroken

Når du først har fått en hai på kroken, bør du aldri undervurdere den når du skal få den om bord i båten eller på land. Haiene er raske og har stor fleksibilitet, og selv de virkelig store kan slå og bite i sine egne haler. Du må heller aldri undervurdere en hais utholdenhet. Kontroller derfor alltid begge ender av fisken, gjerne sammen med en person til, for er du ikke observant når du har fått haien opp fra vannet, kan det føre til store skader.